De vraag naar wijkzorg groeit en blijft toenemen. Dit komt grotendeels door vergrijzing en overheidsbeleid dat ouderen stimuleert om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Tegelijkertijd is het aantal beschikbare zorgmedewerkers schaars. Om de wijkverpleging beschikbaar te houden voor wie deze zorg echt nodig heeft, is het belangrijk de zorg anders en efficiënter te organiseren.
In een regio zijn vaak veel verschillende wijkzorgaanbieders actief. Niet altijd is duidelijk welke zorg ze leveren en of er plek is voor een nieuwe cliënt. Dit kost verwijzers en inwoners veel tijd om de juiste zorg te vinden. De 18 zorgaanbieders van Netwerk Wijkzorg Noord werken daarom samen aan herkenbare en aanspreekbare wijkzorg. Uitgangspunt is regionale samenwerking zoals beschreven in de landelijke leidraad Herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging en het Integraal Zorgakkoord.
Herkenbaarheid is dat het voor inwoners en zorgprofessionals duidelijk is waar je de eigen regio terecht kunt voor wijkzorg. Aanspreekbaar is dat wijkzorgaanbieders samen met andere zorgprofessionals, zoals huisartsen, ziekenhuizen en het sociaal domein, verantwoordelijk zijn voor passende zorg en ondersteuning voor alle inwoners die dat nodig hebben.