Voor inwoners en cliënten

Wijkzorg is verzorging en verpleging in de eigen omgeving. Het wordt ook wel wijkverpleging genoemd. U of uw naaste kan wijkzorg nodig hebben om, ondanks ziekte, ouderdom of een (tijdelijke) beperking, toch thuis te kunnen blijven wonen.

Door onder andere de vergrijzing is er steeds meer zorg nodig in Nederland. Om ervoor te zorgen dat iedere inwoner van de provincie Groningen wijkverpleging kan blijven ontvangen, zijn 18 wijkzorgaanbieders een samenwerking gestart. Wij noemen ons Netwerk Wijkzorg Noord.

Netwerk Wijkzorg Noord werkt aan herkenbare en aanspreekbare wijkzorg. Dit houdt in dat inwoners en zorgprofessionals de wijkverpleging goed kunnen vinden en weten waarvoor ze bij wijkzorg terecht kunnen. Het betekent ook dat wijkzorgaanbieders, huisartsen, ziekenhuizen en hulp- en welzijnsorganisaties er samen verantwoordelijk voor zijn dat inwoners met een zorgvraag de juiste zorg en ondersteuning ontvangen.

Heeft u wijkzorg nodig?

Als u denkt dat u of uw naaste wijkverpleging nodig heeft, dan kunt u contact opnemen met een wijkzorgaanbieder van Netwerk Wijkzorg Noord. Wij hebben een interactieve kaart gemaakt waar u per gemeente kunt zien welke aanbieders actief zijn.

U kunt zelf een keuze maken voor een wijkzorgaanbieder en rechtstreeks naar de aanbieder bellen. De wijkzorgaanbieder helpt u verder.

U kunt uw situatie ook bespreken met uw huisarts of een andere hulpverlener. Hij/zij kan u dan helpen bij het zoeken naar een passende wijkzorgaanbieder.

In ontwikkeling: rechtstreeks wijkzorg digitaal aanvragen

Netwerk Wijkzorg Noord wil eind 2024/begin 2025 starten met een werkwijze dat u als inwoner rechtstreeks wijkzorg kunt aanvragen via een digitaal platform. De wijkzorgaanbieders bespreken vervolgens samen wie het snelst en het meest passend uw zorgvraag kan oppakken, waarbij wij rekening houden met uw voorkeur voor een aanbieder.

Passende zorg in de wijkverpleging

Als u wijkzorg aanvraagt bij een wijkzorgaanbieder, dan bespreekt u uw situatie met een wijkverpleegkundige. De wijkverpleegkundige bepaalt samen met u wat de meest passende zorg is en hoeveel professionele zorg nodig is. Er wordt eerst gekeken naar wat u zelf kan (leren), welke hulp naasten kunnen bieden en of (digitale) hulpmiddelen ervoor kunnen zorgen dat u uw eigen regie of zelfredzaamheid behoudt of versterkt.

Tips

  • Groninger Kracht

    Bekijk de campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van Groninger Kracht over de mogelijkheden en voordelen van (digitale) hulpmiddelen

  • Hulpmiddelenwijzer

    Ga naar de Hulpmiddelenwijzer van Vilans voor tips en praktische informatie over zorghulpmiddelen

  • Slimotheek

    Voor inwoners uit de gemeenten Groningen en Eemsdelta: leen en ontdek (gratis!) slimme zorgtechnologie bij de Slimotheek