Voor verwijzers

Netwerk Wijkzorg Noord wil er samen met verwijzers van wijkzorg voor zorgen dat iedere cliënt in de provincie Groningen passende zorg krijgt. Nu én in de toekomst.

Overzicht van wijkzorg en cliënten verwijzen

Netwerk Wijkzorg Noord biedt een overzicht van de wijkverpleging in de provincie Groningen door een interactieve kaart. U kunt hierdoor gemakkelijker uw cliënt naar de juiste wijkzorgaanbieder verwijzen. U kunt rechtstreeks contact opnemen met de aanbieder.

Alle deelnemende wijkzorgaanbieders vindt u ook in een oogopslag onder Partners. Voor meer algemene informatie over wijkzorg, bekijkt u deze pagina.

In ontwikkeling: digitaal zorgcoördinatieplatform om zorg rechtstreeks aan te vragen

Netwerk Wijkzorg Noord werkt aan een digitaal zorgcoördinatieplatform, een digitaal aanmeldpunt voor wijkzorgcliënten in de provincie Groningen. In het najaar van 2024 start een pilot hiermee. In enkele Groningse gemeenten kan dan wijkzorg digitaal aangevraagd worden. De wijkzorgaanbieders pakken de zorgvraag vervolgens in gezamenlijkheid op en stemmen de zorg af met de verwijzer of aanvrager van zorg. Voor verwijzers is het aanvragen van wijkzorg en de onderlinge communicatie mogelijk via de eigen verwijssystemen. Inwoners en naasten kunnen via deze website een aanvraag doen. Updates over de pilot en het digitale zorgcoördinatieplatform communiceren wij via Actueel.

Overdracht en indicatie

Als u een cliënt verwijst die thuis woont, of uit het ziekenhuis of een revalidatiecentrum komt, en die mogelijk wijkverpleging nodig heeft, dan bespreekt u de situatie met de wijkverpleegkundige voor een goede overdracht. De wijkverpleegkundige stelt de indicatie en bepaalt samen met de cliënt welke professionele zorginzet nodig is en wat passende zorg is. Er wordt eerst gekeken naar wat de cliënt zelf kan (leren), welke hulp naasten kunnen bieden en of (digitale) hulpmiddelen ervoor kunnen zorgen dat de cliënt eigen regie of zelfredzaamheid behoudt of versterkt.
Lees meer over de taken van de wijkverpleegkundige.

Specialistische wijkzorg

Er zijn wijkzorgaanbieders in Netwerk Wijkzorg Noord die specialistische vormen van wijkverpleging bieden, waaronder casemanagement dementie, gespecialiseerde palliatieve zorg, gespecialiseerde wondzorg, gespecialiseerde Parkinson/CVA zorg, medisch technisch handelen (MTH) en zorg bij psychiatrische problematiek en dementie met probleemgedrag. Het gaat soms om voorbehouden handelingen.

Samenwerken rondom specialistische wijkzorg via Verpleegkundige Topzorg

Meerdere wijkzorgaanbieders uit Netwerk Wijkzorg Noord werken al geruime tijd intensief samen in Verpleegkundige Topzorg. Daar is specialistische kennis en expertise en ondersteuning beschikbaar voor professionals binnen de wijkzorg in Noord-Nederland, o.a. op het gebied van wondzorg, medisch technisch handelen, Parkinson, palliatieve zorg en psychiatrie.
Lees meer over Verpleegkundige Topzorg.

Samenwerking voor wijkverpleegkundige zorg in de nacht

Ook werken wijkzorgaanbieders uit Netwerk Wijkzorg Noord samen in het verlenen van kortdurende medisch noodzakelijke wijkverpleegkundige zorg in de nacht. Drie zorgaanbieders (TSN, ZINN, Oosterlengte) leveren tussen 23.00 en 07.00 uur ongeplande nachtzorg aan cliënten van alle aangesloten wijkzorgaanbieders in de provincie. In afstemming met de huisarts of huisartsenpost wordt bepaald of en waar deze zorg ingezet wordt. Doktersdienst Groningen (DDG) kan voor ongeplande zorghandelingen een beroep doen op de aanwezige nachtzorgprofessionals van deze drie zorgaanbieders.