Wat is wijkzorg?

Wijkzorg is verzorging en verpleging in de eigen omgeving. Iemand kan wijkzorg nodig hebben om, ondanks ziekte, ouderdom of een (tijdelijke) beperking, toch thuis te kunnen blijven wonen. Het kan gaan om bijvoorbeeld hulp bij wassen en douchen, huidverzorging, stomazorg en katheteriseren. Of om meer specialistische hulp, zoals zorg in de laatste levensfase (palliatief terminale zorg) en complexe wondzorg.

Maar wijkzorg is meer dan verzorging en verpleging. Wijkzorg gaat ook om preventie van ziekte, het bevorderen van gezondheid en kwaliteit van leven en het versterken van de mogelijkheden thuis. De hbo-opgeleide wijkverpleegkundigen spelen hierin een essentiële rol.

De wijkverpleegkundige

De wijkverpleegkundigen zijn een spil in het web als het gaat om het verbinden van zorg, welzijn en wonen. Als iemand die thuis woont, of uit het ziekenhuis of een revalidatiecentrum komt, mogelijk wijkzorg nodig heeft, dan bespreekt de wijkverpleegkundige de situatie met de verwijzer of aanvrager van zorg. De wijkverpleegkundige stelt de indicatie en bepaalt samen met de cliënt wat passende zorg is en welke professionele zorginzet nodig is. Er wordt eerst gekeken naar wat de cliënt zelf kan (leren), welke hulp naasten kunnen bieden en of (digitale) hulpmiddelen kunnen bijdragen.

Meer informatie over wijkverpleegkundigen
Meer informatie over het werk van wijkverpleegkundigen vindt u op V&VN, onder andere in het:

Taken van de wijkverpleegkundige

  • Intake en indiceren → doorverwijzen indien nodig, thuissituatie analyseren, benodigde zorg(team) organiseren, eventueel Wlz-indicatie aanvragen.
  • Organiseren en coördineren → zorgplannen bijhouden, overleg met andere disciplines waaronder de huisarts, sociaal domein en andere eerstelijnszorg.
  • Coaching en evaluatie → ondersteunen bij zelfredzaamheid en de zorg evalueren met cliënt en mogelijk naasten, zorginzet zo nodig bijstellen.
  • Zicht hebben op signalen en/of cognitieve problematiek.
  • Verpleegkundige handeling → bijvoorbeeld medicatie toedienen, injecties, controle van bloedsuiker, katheteriseren, wondverzorging.
  • Preventief huisbezoek → op verzoek van een verwijzer op huisbezoek voor er een concrete zorgvraag is.

Deze taken vallen onder reguliere wijkzorg.

(digitale) Zorghulpmiddelen

De wijkverpleegkundige kijkt bij de intake welke (digitale) zorghulpmiddelen ervoor kunnen zorgen dat een cliënt eigen regie of zelfredzaamheid behoudt of versterkt. Voorbeelden van hulpmiddelen vindt u op de website van Groninger Kracht:

Voor de bewustwording en inzet van zorghulpmiddelen zijn vele wijkzorgaanbieders betrokken bij de Technologie & Zorg Academie Groningen.

Specialistische wijkzorg

Binnen Netwerk Wijkzorg Noord zijn er wijkzorgaanbieders die ook specialistische vormen van wijkzorg bieden, zoals casemanagement dementie, gespecialiseerde palliatieve zorg, gespecialiseerde wondzorg, gespecialiseerde Parkinson/CVA zorg, medisch technisch handelen (MTH), zorg bij psychiatrische problematiek en dementie met probleemgedrag. Bij deze wijkzorg gaat het soms om voorbehouden handelingen. Dat zijn medische risicovolle handelingen die alleen bevoegd zorgpersoneel mag uitvoeren.

Samenwerken rondom specialistische wijkzorg via Verpleegkundige Topzorg

Meerdere wijkzorgaanbieders uit Netwerk Wijkzorg Noord werken al geruime tijd intensief samen in Verpleegkundige Topzorg. Daar is specialistische kennis en expertise en ondersteuning beschikbaar voor professionals binnen de wijkzorg in Noord-Nederland, o.a. op het gebied van wondzorg, medisch technisch handelen, Parkinson, palliatieve zorg en psychiatrie.
Lees meer over Verpleegkundige Topzorg.

Samenwerking voor wijkverpleegkundige zorg in de nacht

Ook werken de wijkzorgaanbieders uit Netwerk Wijkzorg Noord samen in het verlenen van kortdurende medisch noodzakelijke wijkverpleegkundige zorg in de nacht. Drie zorgaanbieders (TSN, ZINN, Oosterlengte) leveren tussen 23.00 en 07.00 uur ongeplande nachtzorg aan cliënten van alle aangesloten wijkzorgaanbieders in de provincie. In afstemming met de huisarts of huisartsenpost wordt bepaald of en waar deze zorg ingezet wordt. Doktersdienst Groningen (DDG) kan voor ongeplande zorghandelingen een beroep doen op de aanwezige nachtzorgprofessionals van deze drie zorgaanbieders.